Dold

Nu har jag sett Dold på SVT, programmet som handlar om en ridtränare som förgripit sig på sina elever i över tjugo års tid, och vad ansvariga personer gjort och inte gjort för att stoppa det.

Jag mår fysiskt dåligt av att se det här programmet. Jag gråter och mår illa. Jag har inga ord för att beskriva hur vidrigt denne man och hans omgivning har betett sig. Sedan blir jag stolt, stolt över de kvinnor som vågade anmäla honom, över Ponnymamman som skrev det omtalade blogginlägget och stolt över alla kvinnor som har gått ut och berättat om sina historier med den här mannen. Och sen blir jag så jävla förbannad att jag skakar.

Tränarens ord

För NEJ, det här är INTE det enklaste sättet att sätta dit någon på. Hur i helvete kan man ens ta de orden i sin mun? Den skam som offren förmodligen känner måste vara helt oöverstiglig. Att trots allt våga berätta, våga polisanmäla trots att polisen i förundersökningen hade attityden ”man är ju två i en sexuell situation”, det är så otroligt stark gjort. Och den där poliskommentaren är ju helt SJUK! Att personen har mage att skuldbelägga offret!!! Nej, man är fanimej INTE två i ett sexuellt övergrepp, man är offer och förövare. Det är aldrig aldrig aldrig förövaren som har rätt.

Ordförandens ord

Fast äckligast är nog intervjun med ordföranden i klubben där tränaren var verksam. Eh, JA, det är väl fanimej rimligt att ”ni män” får hela skulden eftersom MÄN VÅLDTAR! Tjejerna har absolut ingen skuld i det hela. Herregud. Och att sedan mena att det inte är olagligt att ha en yngre flickvän. NEJ, men det är ju jävligt olämpligt och redan där borde tränarlicensen rykt!

Ordförandens ord

Och sen hjälper det inte att säga att man är ledsen. Eller förlåt. Det hjälper så lite att det gör ont i mig. För att sedan ta på sig någon slags offerroll. Ja herregud, din jävla idiot, det är så himla synd om dig, stackars lilla man som helt plötsligt blir ställd till svars för saker du sagt och gjort. Uppsök alla inblandade tjejer och titta dem och deras anhöriga i ögonen och säg förlåt och fråga om de tyckte att det hjälpte.

Jag skriver ”var” ovan för han är fråntagen sin tränarlicens EFTER ÖVER TJUGO ÅRS OFREDANDE AV UNGA TJEJER!!!! Jag hoppas att de från Svenska Ridsportförbundet som varit ansvariga under denna tid skäms ögonen ur sig och att de tänker på alla liv de varit med och förstört och att detta plågar dem för resten av deras liv. De har nämligen möjliggjort för tränaren att få fortsätta. Hållt honom om ryggen istället för att reda ut anklagelserna, litat på polisens jävla skämt till förundersökning och stoppat huvudet i sanden.

Ridsporten är verkligen ingen jämställd sport, för den som nu hade fått för sig det. För trots att vi har flest kvinnliga utövare är det ändå djupt färgat av män som inte bara hatar kvinnor, utan som helt enkelt fullständigt skiter i dem. Se Dold i SVT Play. Gör det. Det är fruktansvärt men sant.