Detta börjar bli tjatigt…

Att man nästan alltid ska få frukta för sitt eget liv när man rider ut! Och inte på grund av sin tokiga häst (där får man ju skylla sig själv liksom), utan på grund av alla dessa fullständigt urkorkade bilister. Det är väldigt sällan jag rider ut utan att bli förbannad på nån idiotisk person. Jag försöker i största möjliga mån undvika stora vägar när jag rider ut, men om jag ska komma till alla goa ridvägar söderut måste jag rida kanske hundra meter längs Graneforsvägen. Jag brukar alltid trava där så att jag inte behöver vistas på vägen längre än nödvändigt. Det är lite kurvigt och smalt och inte så bra sikt och inte direkt nånstans man kan ta vägen vid möte. Det är iochförsig 50 där men det verkar ingen bry sig om. Speciellt inte den JUBELIDIOT med släp som när vi möter dem kör om en bil i en kurva precis framför oss och sedan bränner förbi mig så gruset sprutar. Trots att jag står och gör sakta ner-tecknet!

Alltså, Sportkossan är så trafiksäker som en häst kan bli (har man bott i London blir man rätt cool när det gäller sådana saker). Men när man blir omkörd med så små marginaler och så hög hastighet så är INGA hästar trafiksäkra! Det handlar inte om att de är rädda för bilar, det handlar om att det är FLYKTDJUR och de reagerar på snabba rörelser och höga ljud. Och om man som bilist inte ser en 170cm hög svarvit häst och en ryttare klädd i regnbågens alla färger som står mitt på vägen en klar dag med bra sikt, då ska man fan inte köra bil.

Nu hände ingenting, inte den här gången. Men nästa gång kanske! Eller så är det en häst som är lite mer skraj än Sportkossan och då är det kört. Eller så upptäcker Sportkossan ett löv på marken hundra meter bort och hoppar ut i vägen (han är trafiksäker men han är också en fåntratt). Jag tycker verkligen inte att det är orimligt att jag ska kunna rida ett kort stycke längs en 50-väg ute på landet utan att vara dönervös.

Och så tänker jag att om de här idioterna inte bryr sig om ifall jag lever eller dör, bryr de sig inte om sin bil? För den kommer bli ordentligt tillbucklad när Sportkossan har satt sig på den, det lovar jag, och det är inte jag som kommer att betala. Och om du har så bråttom till vad det nu är du ska till så kan jag tala om att det tar jävligt mycket längre tid att vara med om en olycka än att släppa gasen i tio sekunder. VISA HÄNSYN! Det är inte bara du som existerar i den här världen och inte bara du som har rätt att använda vägarna.

Vi kom ut i skogen iallafall och hade det riktigt trevligt. Men sådär kul och tryggt kändes det ju inte när jag visste att jag skulle rida på vägen igen på hemvägen.

Mer hästvänligt område!

Jag rider ut väldigt mycket och för det mesta är folk hur gulliga som helst. Alla ni som saktar in och kör som man ska. Mannen på hörnet som går och tar sin hund när jag rider förbi så att den inte ska springa runt i trädgården och skälla och skrämma hästen. Killen på mopeden som saktar in i tid och väntar tills vi kommit en bit innan han mjukt gasar på igen. Han med rullskidorna som inte bara stannade utan tillochmed gick ut i kanten när vi red förbi (första gången jag red ut själv på Sportkossan, jag vet inte vem du är men du borde ha medalj!). Ni som kopplar era hundar, som säger till era barn att ta det lugnt när hästen går förbi, ni som stänger av motorsågen, gräsklipparen och trimmern, ni som slutar gräva i trädgården eller räfsa löv och kommer fram och pratar så hästen inte tycker ni är läskiga… TACK TILL ER! De flesta av oss ryttare vill inte rida i ”stan” men ibland måste man passera lite civilisation innan man kommer ut bland älgar och vildsvin. Ni som tar hänsyn underlättar något enormt ska ni veta.

Men du fartdåre med släpet kan dra åt helvete.